Συμβουλές για τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και φόρουμ
Αρκετές φορές κατά τη δημοσιοποίηση δεδομένων μας σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ή φόρουμ δεν σκεφτόμαστε ότι όσα δημοσιεύουμε μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν θέλουμε ή δεν γνωρίζουμε και με τρόπο ενοχλητικό ή προσβλητικό για εμάς. Δεν σκεφτόμαστε επίσης τι συνέπειες μπορεί να έχουν μελλοντικά οι δημοσιεύσεις που κάνουμε σήμερα. Για παράδειγμα, ο αυριανός μας εργοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια πληροφορία βρει για μας και το παρελθόν μας στο διαδίκτυο. Το ίδιο και ο μελλοντικός μας σύντροφος, φίλος αλλά και τα ίδια μας τα παιδιά ή τα εγγόνια.
Το δικαίωμα στη «λήθη», όσον αφορά τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, είναι το να μπορούμε να «διαγράφουμε» μέρος του παρελθόντος μας από το διαδίκτυο. Κι όμως, δεν είναι πάντα δυνατό κάποιος να σβήσει φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί σε κάποια ιστοσελίδα. Γιατί μπορεί τα δεδομένα αυτά να έχουν περιληφθεί ήδη και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες, αλλά και να είναι διαθέσιμα μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως η Google.
- Όταν δημοσιεύουμε πληροφορίες που μας αφορούν στο διαδίκτυο θα πρέπει να προσπαθούμε να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να μην ανακοινώνουμε σε όλο τον κόσμο αυτά που δεν θα λέγαμε σε κάποιον αν τον είχαμε πρόσωπο με πρόσωπο! Πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας τις ίδιες ερωτήσεις όπως αυτές που θέτουμε στον «πραγματικό κόσμο»: θα θέλαμε αυτές τις πληροφορίες να τις μάθουν όλοι οι φίλοι μας, οι καθηγητές μας, οι γονείς μας;
- Διαβάζουμε προσεκτικά τους «όρους χρήσης» προτού εγγραφούμε ή προτού «ανεβάσουμε» πληροφορίες σε ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά φόρουμ, ιστολόγια ή υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μας φαίνεται «βαρετό», αλλά είναι πολύ σημαντικό!
- Χρησιμοποιούμε, εάν είναι δυνατόν, ένα ψευδώνυμο κατά την εγγραφή μας σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά φόρουμ, που θα το επικοινωνούμε μόνο σε κοντινούς μας ανθρώπους ή προτιμούμε τη χρήση ανώνυμων προφίλ.
- Χρησιμοποιούμε ρυθμίσεις φιλικές προς την ιδιωτικότητα, π.χ. περιορισμό της διαθεσιμότητας των προσωπικών μας δεδομένων σε μηχανές αναζήτησης.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικά αναγνωριστικά και κωδικούς πρόσβασης από αυτά που χρησιμοποιούμε σε άλλους διαδικτυακούς τόπους που επισκεπτόμαστε (π.χ. υπηρεσίες web-banking ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
- Προσέχουμε ώστε να μη δίνουμε κατά λάθος τη συγκατάθεση μας για διάθεση των προσωπικών μας δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.
Προσεκτικοί δεν θα πρέπει να είμαστε μόνο όταν αναρτούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για εμάς τους ίδιους, αλλά και όταν αναρτούμε πληροφορίες που αφορούν άλλα άτομα (π.χ. σε κάποια ιστοσελίδα, ιστολόγιο-blog, υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), όπως φωτογραφίες των φίλων από εκδρομές και πάρτι ή βίντεο από το κινητό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε πάρει προηγουμένως την έγκριση (ή αλλιώς τη συγκατάθεση) των ατόμων αυτών.
- Αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε χωρίς έγκριση φωτογραφίες, βίντεο ή περιεχόμενο, ιδίως ό,τι μπορεί να ενοχλήσει κάποιον. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στη θέση αυτού του προσώπου και να φανταστούμε τις συνέπειες. Είναι εύκολο να γίνει κάποιος από «θύτης» «θύμα».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου