Κυβερνοασφάλεια: Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τις κυβερνοαπειλές

 Η ΕΕ πρόκειται να ενισχύσει την ασφάλεια του διαδικτύου και άλλων κρίσιμων συστημάτων δικτύων και πληροφοριών. Τον Απρίλιο του 2021 το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη σύσταση Κέντρου Αρμοδιότητας για Θέματα Κυβερνοασφάλειας, με στόχο τον συνδυασμό των επενδύσεων στην έρευνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο νέος φορέας, που θα έχει την έδρα του στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), θα αναλάβει τη διοχέτευση χρηματοδοτικών κονδυλίων για την κυβερνοασφάλεια από τα προγράμματα «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη».

Το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας για Βιομηχανικά, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Θέματα Κυβερνοασφάλειας» θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού που θα ορίσουν τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, το Κέντρο θα φέρει σε επαφή τους κυριότερους ενδιαφερόμενους ευρωπαϊκούς παράγοντες, όπως φορείς της βιομηχανίας, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλες συναφείς ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να σχηματίσουν μια κοινότητα ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με στόχο να ενισχυθεί και να διαδοθεί η εμπειρογνωσία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Θα υπάρχει επίσης στενή συνεργασία με τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δε μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ενέργειες αυτές εξελίσσονται διαρκώς. Η τάση αυτή πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αναμένεται ότι έως το 2024 22,3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η ΕΕ αναπτύσσει δράση σε διάφορα μέτωπα, προκειμένου:

  • να ενισχύσει την κυβερνοανθεκτικότητα
  • να καταπολεμήσει το κυβερνοέγκλημα
  • να ενισχύσει την κυβερνοδιπλωματία
  • να ενδυναμώσει την κυβερνοάμυνα
  • να τονώσει την έρευνα και την καινοτομία
  • να προστατεύσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κακόβουλο Λογισμικό: Οι Επιθέσεις Ransomware & Πώς Τις Αποτρέπω